"Lata bortskämda nittiotalister"

Nittiotalister har inte fått bra rykte. Det skrivs krönikor om dem (klicka här) och de diskuteras i t.ex. Debatt i SVT senast. I grova drag är åsikten att de är "luststyrda" men snabbt vrids åsikterna mot att de är lata, bortskämda och vill inte arbeta för något. Låt mig ge ett exempel från vad vi i skolan upplever av nittiotalisterna:

BKU-nämden i Kramfors beslutade att El- och Energiprogrammet på Ådalsskolan skulle ansluta sig till ETG-konceptet. I korthet innebär det att eleverna som läser på programmet får sin lärlingstid inbakad i utbildningen vilket gör att de snabbare kan få en anställning. Det som är viktigt är att antalet timmar som eleverna ska göra inte får vara färre än 600 timmar. Det är alltså inte lika slarvigt som APU eller APL skötts i alla tider, utan här handlar det om 600 timmar, punkt!

I år har praktikveckorna lagts över 1 maj, dvs. en röd dag. Medan lärarna resonerade om hur de skulle få denna dag att kompenseras, och det är inte lätt att skicka elever ut och in från skolan utan att de ska tappa värdefulla lektioner, så kommer eleverna med en idé: vi kan arbeta under påsklovet, föreslår de.

Eleverna, inte bara några få eller endast de med starka hemförhållanden utan hela klassen, ordnar med företagen så att de kan arbeta in tiden under påsklovet. Dessutom kommer de med briljanta idén att arbeta ytterligare en dag för att ha "marginal" ifall de skulle bli sjuk under resterande praktiktid.

Så min fråga är nu: är det rättvist att stämpla hela generationen som lata och bortskämda?

En av lärarna sa att han blev tårögd när han talade om elevernas engagemang. Ja, det är bara att hålla med.

Dessutom bör vi återigen påminna oss om den ofattbart fina samverkan som skolan har med företagen..