Alla tänker inte nedläggning!

Idag var jag på företagsbesök. Igår blev jag nämligen kontaktad av ett företag som vill säkerställa arbetskraft inför framtiden. Varför då? Jo, deras motiv är att de tror på Kramfors-kontoret. De ser att de har mycket bra flöde till kontoret, de uppfyller viktig funktion i samhället och de ser möjligheter att satsa i Kramfors.

Likadant var det i december när ett annat företag hörde av sig från sitt huvudkontor i norra Sverige och meddelade att de ville öka sitt samarbete med Ådalsskolan då de hört talas om konceptet FFU - Företagsförlagd utbildning. Från oss åkte en delegation på fyra personer på studiebesök och resultatet blev att vi erbjöd tre olika koncept för samarbete. Dessutom deltar företaget på Jobbmässan i mars.

Det som de allra flesta företag talar om är att försörjningen av arbetskraft är huvudfrågan. När ett företag verksam i Kramfors som ägs av moderbolag utomlands ställer sig frågan "Varför ska vi vara kvar i Kramfors?" anser jag att självklara svaret ska vara "För här har vi sådant samarbete med skolan att framtida arbetskraftsförsörjningen kan säkerställas". Med det som konkurrensmedel är inte bara Kramfors stark, utan landet Sverige blir starkare.

Jag kommer den 4/2 på företagsfrukosten att ge exempel på hur vårt samarbete med lokala näringslivet har minskat kostnaderna för flera företag att anställda, hur vi har minskat trösklarna för elever att få arbete, hur vi bidragit till integration av nysvenskar och hur vi tagit ansvar för att hela kommunens företag ska få chansen att visas upp för eleverna.

I media är fokus på dem som vill lämna. Jag som ansvarig för en så här viktig verksamhet som en gymnasieskola, vill hellre fokusera på dem som är så klok att de ser fördelarna med att vara kvar och tror på framtiden!