Det kan finnas andra tolkningsmöjligheter

Idag utbröt en diskussion på Twitter med Jonas Vlachos om följande inslag i DN: http://www.dn.se/sthlm/larare-och-rektorer-drunknar-i-e-post-fran-arga-foraldrar/

Så här gick tråden:

Innan jag skriver mer vill jag bara förtydliga att jag respekterar Jonas och hans arbete. Sedan jag läste en text om betygssystemets problematik blev jag följare på Twitter och tycker att det är mycket kloka åsikter som förmedlas. För dem som vill att varje åsiktsutbyte ska vara konflikt och bråk blir det här således en besvikelse. Eftersom diskussionen var hett redan i förmiddags när jag hade en rektorkollega på besök känner jag att jag vill skriva mer om ämnet.

Det som jag har reagerat på i skriverierna i media är att fel slutsatser dras, gärna med betoning på att det är skol-, lärar-, elev-, rektorsproblem.

Som exemplet jag skickade ovan från Youtube som professor Aslan förklarar, kan det vara något annat som behöver anges som problem/orsak/omständighet.

Självklart är det ett problem för de lärare och rektorer som har en massa inkommande mejl och samtal från arga föräldrar. Vem är jag att påstå att de har fel? Men det betyder inte att det är lärarproblem, eller lärarkårens problem. Ja, jättemånga lärare jobbar i Stockholm och jättemånga vittnar om det, men det kan vara så att det är Stockholmsproblem. Hur kan det vara det? Jo, bl.a. för att det finns konkurrens. Konkurrens mellan skolor och t.ex. ett generellt högre tempo i närsamhället. Där vi är har vi minimalt med konkurrens och därför blir reaktionerna annorlunda menar jag. Givetvis kan det vara samma sak i Göteborg, Malmö, Umeå mfl. eftersom konkurrensläget kan likna Stockholm.

Tänk om vi skulle se samma typ av "arga föräldrar" i föreningslivet i samma region/-er som mot skolan. Då skulle vi kunna belägga att det kanske har med övriga faktorer i närsamhället att göra än lärare och rektorer.

Så nja, jag vill nog inte köpa det som ett generellt problem för lärare och rektorer. Men det som jag kan med (min) säkerhet säga är att närsamhället påverkar.