Mer ojante!

Jag har tidigare skrivit om vikten av positiv återkoppling. Här är några exempel:

Döm inte en skola eller pedagog för tidigt!

Ojante, engagemang och motivation - återkommande tema

Kommentarer till ledarsidan i Tidningen Ångermanland

Men efter senaste inlägget som ni ser ovan, har det hänt något! Ojante har fått fäste! Förmodligen är det fler än jag som ledsnat på ett system där det är helt OK att kritisera människor och organisationer om de gör något, eller om de inte gör något. Samtidigt ställs det inga krav på motprestation. Det är bara att vräka ur sig vad som helst hur som helst.

Några exempel på motreaktioner kom genom dessa händelser:

1. På Arbetsplatsträffen 2/6 lyftes tre lärare fram och fick beröm spontant från ett arbetslag. Yrkeslärarna i arbetslaget ville tacka dessa teorilärare för att de ställt upp för eleverna i samband med praktikperioderna, trots att teorilärarna har fått kasta om sin planering flera gånger.
Vad var det som var ojante med det här? Att lyfta fram vissa kan innebära att andra tar illa upp för att just de inte lyfts fram trots att de också kan ha gjort goda prestationer. Dock valde vi inställningen att vi på en arbetsplats med god kultur inte behöver vara missunnsamma utan inser att alla goda insatser inte kan uppmärksammas rättvist. Däremot kan vi försöka uppmärksamma så många som möjligt när tillfälle ges!

2. På chefsforum, där Kramfors kommuns samtliga chefer samlas, valde förvaltningschefen för BAS-förvaltningen (alltså inte skolförvaltningen) att lyfta Ådalsskolans reaktion på nedlåtande kommentarer om framgångsrika koncept, som en förebild för fler att följa.

3. En lärare skickade mejl till mig ikväll och skrev att vi ju skulle vara ojante! Och vad innehöll mejlet? En helt spontan återkoppling till honom från en f.d. elev med ämnesraden "Bästa läraren":

"Hej Janne! Jag tänkte bara berätta att jag är klar med första året på ekonomprogrammet på mittuniversitetet I Sundsvall och jag måste säga att jag aldrig skulle ha klarat det så bra som jag gjort om det inte vore för dig. Du gjorde oss väl förberedda och det är jag tacksam för. Nu väntar en sommar då jag ska jobba på handelsbanken i Timrå. Hoppas allt är bra med dig, har du någon ekonomiklass nu?
trevlig sommar :-)"

Ojante innebär tyvärr att man blottar sig för kritik. Det är oerhört enkelt att det vid varje framtida misslyckande dyker upp troll som vill påtala att man visst inte var så bra som det ville påskinas. Men de som verkligen vill något måste kunna se bortom detta. Vi kan inte låta bli att lyfta fram goda exempel bara pga. ogina människors vilja att nedvärdera, och ständigt söka hinder för glädje.

Och för att jag själv ska vara en förebild i ojante så skriver jag nedan om vad en företagare från Sundsvall skrev ikväll efter att han varit till mig idag och bestämt sig för att bidra med sponsring till vårt MakerSpace:

"Hej Peyman,
Tack för ditt mail och tack för ett trevligt och inspirerande besök hos dig i dag.
Det ger glädje och energi att träffa en sådan som dig som jobbar aktivt och engagerat för att ge våra ungdomar de bästa möjligheterna.
Keep up the good work!"

Så heja all personal och alla elever, vräk in mejl till mig med positiv återkoppling om allt och alla så jag kan lyfta upp i olika sammanhang, så fort tillfälle ges!

Några relevanta citat i sammanhanget om varför vi måste våga:

"It takes nothing to join the crowd. It takes everything to stand alone." - Hans F. Hanse

"Behold the turtle. He makes progress only when he sticks his neck out." - James B. Conant

"If you hang out with chickens, you're going to cluck and if you hang out with eagles, you're going to fly." - Steve Maraboli

"Really great people make you feel that you, too, can become great." - Mark Twain

"Courage is grace under pressure." - Ernest Hemingway

“Far too many people have no idea of what they can do because all they have been told is what they can't do.” - Zig Ziglar

"Those who make the worst use of their time are the first to complain of its shortness." - Jean de la Bruyere